Rift Oak Home Office In Noe Valley

The Space: used as a children’s playroom, exercise room and home office, this long rectangular space is located adjacent to the master bedroom on the ground floor of a home. The far end of the room provided access to a rear yard and was the only source of natural light.

The Need: The clients asked InHouse to design and build a professional home office for the wife combined with a custom playroom for the children with an Asian influenced design solution.
After careful analysis of the clients’ needs and the layout of the home, InHouse suggested an alternative use for the room. By relocating the children’s playroom upstairs in the current library/guest room, the redesigned space could become an “adult suite” serving as a combination home office/library which could also accommodate the occasional guest on an existing sleeper sofa. This revised solution allowed the room to be a quieter space than it would otherwise have been had it remained a playroom which was important considering its location near the master bedroom. The clients agreed with the InHouse analysis and asked for the room to house a home office with a separate area for a library and sofa. Additionally, they requested a design for a storage/bar area (see Custom Furniture & Built-In Cabinetry) for the small entry area adjacent to this new office/library.

Before Before

The Solution: After considering various layouts for the library and new home office, a rift oak home office was designed for the rear of the space next to the windows and door to the yard in order to take advantage of the view of the garden and the natural light. The solution provides ample display space above the desk in rectangular niches. A custom designed organizer accommodates individual file folders, bills and letters as well as providing a closed compartment for the client’s numerous chargers for her camera, phone, and personal organizer. Drawers and cabinets offer ample space for files and other personal storage needs. Wire management is integrated throughout the design.

Low dividing walls containing “windows” of resin with embedded reeds separate the home office from the library. This solution serves several purposes: it keeps the space visually unified, allows natural light to penetrate into the entire room, and provides privacy for the “U” shaped home office. The front of the room now houses a sleeper sofa surrounded by the clients’ collection of books on existing shelving units from their formerly upstairs library. InHouse also consulted on the lighting design, electrical work and colors.

 

Photo H-46: New Home Office

 

Photo H-47: New Desk Area

Ph

Photo H-48: Organizer and charging station