Contemporary Storage/Home Office Wall of Cabinets

The Space: A wall across from the kitchen in a new, open-plan condo in San Francisco. The wall is in a narrow area which provides access to the rear of the home where the dining and living spaces (as well as to two secondary bedrooms, a bathroom and laundry area) are found.

The Need: The clients wanted InHouse to design a contemporary storage/home office wall of cabinets with one cabinet specifically devoted to a computer station. The solution had to be clean, contemporary and integrate natural walnut.  The design could not intrude  (visually or practically) into this narrow space which is both part of the kitchen and a “pathway” to the rear of the unit.

 

 

DSCF1386

Before

The Solution: A new wall of cabinetry, painted to match the rest of the condo, provides a distinguished yet almost invisible solution.  Prominently centered amidst the white cabinets is a walnut bookcase with three drawers. The tall cabinet on the extreme right houses the computer station and was designed to house a monitor, a pullout keyboard shelf, and one adjustable shelf. To maintain the desired clean appearance all hardware was hidden. This contemporary Storage/Home Office Wall is framed in walnut, making it look like the cabinets are “wrapped in a walnut box”. The adjacent walnut wall in the living room adds color, warmth, and personality by helping set this space apart from the rest of the condo. The design is simple, functional yet dramatic. The new cabinets compliment the nearby kitchen cabinets and dignify the transition from the front of the front of the condo to the rear.

New Wall of Cabinets as seen from living room

Photo H-78: New Wall of Cabinets as seen from living room

DSCF2162

Photo H-79: New Wall of Cabinets as seen from entry

DSCF2167

Photo H-80: Computer Work Station