Author Archives: admin

Custom Rift Oak Kitchen in Russian Hill

The Space: A long time InHouse Client returned to us for assistance with updating and opening up her kitchen in a multi-family building in the Russian Hill neighborhood of San Francisco. The kitchen was of recent vintage with all white cabinets and white marble countertops and backsplash. Unfortunately, it was composed of several small rooms which had been indelicately combined years ago. The original plumbing had never been moved and was still housed in one remaining inconveniently located wall which created a visual and practical obstruction. Even the ceiling height varied in different parts of the room.

The Need: The client had lived in the space for several years and had some very specific ideas how she wanted to change it and we thought her vision made a lot of sense. Her taste leaned towards a transitional look and she envisioned an updated version of her existing white kitchen with ample perimeter storage and a new center island replacing the formerly obstructive wall. Many of the appliances were to be reused since they were rather new but a wine fridge was to be added as well as a new cooktop. She wanted InHouse to execute her vision and fine tune the concept as necessary.

The Solution: Instead of white cabinets, InHouse convinced the client that a caramel stained rift oak kitchen would be warmer, more unique and inviting. Additionally, the warm caramel tones complemented the furnishings in the rest of her home. The plumbing obstacle was removed and the room opened up as requested. The ceiling was lowered a couple of inches to accommodate structural elements and to give a uniform look to the new space. A green granite and caramel colored glass tile backsplash dramatically offset the oak cabinetry. Ample perimeter cabinetry provides excellent storage and a new central island with a wine fridge allows for a more logical flow in this wonderful space.

 

Kitchen 5

Photo K-18: New Kitchen With Caramel Stained Rift Oak Cabinets and Glass Tile Backsplash and Wall

K-19 New Kitchen With Caramel Stained Rift Oak Cabinets

Photo K-19: New Kitchen With Caramel Stained Rift Oak Cabinets and Glass Tile Backsplash and Wall

K-20 New Kitchen With Caramel Stained Rift Oak Cabinets and Glass Tile Backsplash and Wall

Photo K-20: New Kitchen With Caramel Stained Rift Oak Cabinets and Glass Tile Backsplash and Wall

K-21 New Kitchen With Caramel Stained Rift Oak Cabinets and Glass Tile Backsplash and Wall

Photo K-21: New Kitchen With Caramel Stained Rift Oak Cabinets and Glass Tile Backsplash and Wall

Carving Out A Guest Room with a “murphy bed” in San Francisco

The Space: The ground floor of a large San Francisco home divided into two separate areas. One space was used as a playroom/ TV room while the other was under-utilized, providing storage and additional play space for the children. This part of the home was inexpensively renovated about a decade ago and was due for an upgrade to complement the rest of the home.

The Need: The clients wanted a bedroom for guests that could be entirely separate from the play/TV area but at the same time be used for additional play space when the guest quarters were not being used. Their wish list included a closet with built-ins to accommodate guests and a desk for occasional family use.

The Solution: InHouse’s redesign provided for the reframing of the two entrances to the new guest quarters thereby allowing it to function as a separate space when the two custom designed Japanese-style mahogany sliding doors were closed. InHouse designed a closet with built-in storage on one wall of the new guest room. A “murphy” bed was determined to be the best solution for guests given the intended dual use for the room and the limitations of the space. The new bed wall was reframed and is sheathed in mahogany paneling on three sides which in effect creates a mahogany “box”. Custom bifold mahogany doors with dramatic pomelle sapele recessed panels fold back to reveal a queen sized wall bed. Additionally, a built-in mahogany desk with pomelle sapele drawer fronts is positioned underneath a window facing the rear yard.Radiant floor heating and a new wood floor were installed throughout the two rooms. All interior ground floor doors and hardware were upgraded and a new ground floor front entry door was designed to reflect the style of the home and the clients’ taste. InHouse also provided color and lighting consultation services.

Before: Closet Wall

Photo F-27: New Closet Wall

Photo F-28: Interior of new closet with built-in storage

Before: Bed Wall

Under Construction: New Bed Wall

Photo F-29: New Guest Room Bed Wall

 

 

New Bed Wall with murphy bed in raised position

Photo F-30: New murphy bed opened

Photo F-31 Pomelle Sapele Panel Doors

Before: Desk Wall

Photo F-32: New Desk

Photo F-33: Custom Japanense-style Sliding Door

Photo F-34: Custom Exterior Entry Door

Noe Valley Condo Renovation

 

The Space: A recently purchased condo in the Noe Valley Neighborhood of San Francisco that was to be the client’s second home. The condo had been updated in the mid 90s and the client, who has a strong design sensibility, wanted to refresh the unit and put his own aesthetic “stamp” on the premises. A full scale condo renovation was in order.

The Need: As part of the condo renovation, the client wanted to modify/update the kitchen and open up the wall between that room and the living room to allow more visual access between the two adjacent spaces. The Master Bedroom had a wall of closets that needed replacement with a customized storage solution. The bathrooms were to be totally redone and required custom vanities to complement the client’s choice of fixtures and finishes. The existing stair rail in the living room needed either reinforcement or replacement.

The Solution: After discussing the various alternatives with InHouse, the client decided to completely replace the existing kitchen. With substantial client input InHouse designed a new, more open space geared to the client’s lifestyle and culinary needs. Maple cabinets, honed limestone counter tops and ample wall space for the client’s art work resulted in a dramatically different space.

Custom cabinetry was also designed for the bathrooms and the master bedroom.  In the latter, a whole wall of cabinets replaced the original closets, providing elegance and utility for an entire wall of the bedroom. Additionally, InHouse identified a fabricator of custom stair railings and worked with the client and the artist on the design of the new railing which was a major design element in the living room. InHouse also introduced the General Contractor to the Client and consulted on other aspects of the overall renovation.

Photo K-30: New Kitchen

 

Sink Wall Before

Photo K-31: Sink Wall After

Stove Wall Before

Photo K-32: Stove Wall After

Before: Looking from living room into kitchen

Photo K-33: After, looking from living room into new kitchen

Stair Railing Before

New Stair railing under construction

Photo K-34: New stair rail completed

Master Bedroom Closet Wall Before

Photo K-35: Master Bedroom closet wall w/built-in cabinets

Photo K-36: New Master Bathroom Vanity

Photo K-37: New Guest Bath Vanity

 

Small Colorful Kitchen with a Large Personality

The Space: A small twenty year old kitchen in a single family home in San Francisco.

Kitchen Before

Kitchen Before

DSCF1454

Kitchen Before

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

The Need: InHouse was asked to take another designer’s layout for a renovated kitchen and provide all the finishes (color, tile, countertops, flooring and lighting).  We were also asked to help choose the style of the cabinets and suggest a manufacturer.

The Solution: InHouse created a small colorful kitchen in a compact space. The new aesthetic was contemporary with a very personal twist. The perimeter cabinets were painted a deep mustard while the light blue walls reflect the subtle blue found in the new ceramic wall tile. Ceramic tile covers the entire arched wall while the peninsula is sheathed in walnut cabinets and drawers with stainless steel faces. The walnut cabinetry wraps around into the dining room creating a dining room sideboard on the other side of the wall. All countertops are Caesarstone. The stunning blue floor is porcelain tile.

DSCF2192

Photo K-25: New Kitchen Looking Into Dining Room

DSCF2196-001

Photo K-26: New Kitchen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DSCF2186

Photo K-27: New Kitchen

 

 

 

DSCF1461

Dining Room Kitchen Transition Before Remodel

The kitchen designer’s layout called for a dramatic widening of the entry to the dining room which in effect created a large combination kitchen-dining room out of what was once two small spaces. This transition is accomplished by a new aztec arch which had a precedent in other parts of the home. The wide opening allows for natural light to penetrate into both spaces in a way that was previously not possible. All recessed lighting is new and LED. A  larger central skylight replaced an old one which was situated in the corner of the old kitchen.

 

DSCF2180

Photo K-28: Looking into new kitchen from Dining Room

DSCF2211

Photo K-29: New Walnut Dining Room Sideboard

Compact Contemporary Bathroom

The Space: a 20 year old bathroom in a single family home in San Francisco.

Bathroom Before

Bathroom Before

 

 

The Need: The clients asked InHouse to design a compact contemporary bathroom to replace their current bathroom. They wanted the new design to switch the locations of the toilet and vanity; remove the bathtub and replace it with a walk-in shower; and install all new fixtures, plumbing, lighting, tile and color.

DSCF2216

Photo K-22: New Bathroom

DSCF2225

Photo K-23: New Bathroom

DSCF2235-001

Photo K-24: New Shower Area

 

 

 

 

 

 

 

 

 

The Solution: InHouse created a contemporary masculine bathroom for the couple. A vanity and toilet from Duravit were installed with Hansgrohe Axor faucets. A dramatic mosaic accent on the far wall greets visitors as they enter the room. A half wall between the shower and main area houses the shampoo/soap niche on one side and the toilet paper holder on the other.   The skylight over the shower was maintained to maximize the natural light. Recessed LED fixtures and a Robern medicine cabinet with its own light source provide ample light. Radiant heat was installed under the new floor tile to add an extra level of comfort.

 

Industrial Wall Bed

The Space: The main living area in a San Francisco loft.

The Need: An industrial wall bed cabinet containing both a remote-controlled wall bed and a TV. The clients wanted to be able to hide the TV when it was not in use. They asked for an industrial aesthetic to match the interior of their loft with the use of metal and an “interesting” light wood. Space for display and storage for bedding was also on their list.

Industrial Wall Bed

Photo F-16: Industrial Wall Bed

The Solution: The clients purchased a Zoom-Room Wall Bed from InHouse and we proceeded to design a custom cabinet which features a polished cold rolled steel frame juxtiposed against fiddleback anigre, a light wood of uncommon activity and beauty. There is an open lit display area with glass shelves on the left and, on the right, a TV behind three “3-Form” leaf patterned resin paneled doors which are rolled aside to cover the display area when the TV is in use. When the TV is off the doors are rolled back into place once again revealing the lit display area. Below the display area is a “hidden” storage cabinet for bedding.

 

DSCF2252

Photo: F-17 Wall Bed With TV Hidden

 

DSCF2250

Photo F-18: Doors rolled aside to reveal TV

 

Wall Bed Partially Open

Photo F-19: Wall Bed Partially Open

 

DSCF2261

Photo F-20: Wall Bed In Open Position

Contemporary Storage/Home Office Wall of Cabinets

The Space: A wall across from the kitchen in a new, open-plan condo in San Francisco. The wall is in a narrow area which provides access to the rear of the home where the dining and living spaces (as well as to two secondary bedrooms, a bathroom and laundry area) are found.

The Need: The clients wanted InHouse to design a contemporary storage/home office wall of cabinets with one cabinet specifically devoted to a computer station. The solution had to be clean, contemporary and integrate natural walnut.  The design could not intrude  (visually or practically) into this narrow space which is both part of the kitchen and a “pathway” to the rear of the unit.

 

 

DSCF1386

Before

The Solution: A new wall of cabinetry, painted to match the rest of the condo, provides a distinguished yet almost invisible solution.  Prominently centered amidst the white cabinets is a walnut bookcase with three drawers. The tall cabinet on the extreme right houses the computer station and was designed to house a monitor, a pullout keyboard shelf, and one adjustable shelf. To maintain the desired clean appearance all hardware was hidden. This contemporary Storage/Home Office Wall is framed in walnut, making it look like the cabinets are “wrapped in a walnut box”. The adjacent walnut wall in the living room adds color, warmth, and personality by helping set this space apart from the rest of the condo. The design is simple, functional yet dramatic. The new cabinets compliment the nearby kitchen cabinets and dignify the transition from the front of the front of the condo to the rear.

New Wall of Cabinets as seen from living room

Photo H-78: New Wall of Cabinets as seen from living room

DSCF2162

Photo H-79: New Wall of Cabinets as seen from entry

DSCF2167

Photo H-80: Computer Work Station